Budapest – Székelyudvarhely 24 óra alatt, biciklivel

2013. augusztus 27. 10:21 | írta: VKT | fotó: BFGY, Tamás K., Bodnár D.

Augusztus 24-25-én első alkalommal rendeztek Magyarországon ultrakerékpáros versenyt. A 24 órás megmérettetésen a Vitéz Kürtős Team is részt vett.


Rajt

A BSI, Budapest Sportiroda által szervezett versenynek a Budapesttől mintegy negyven kilométerre található kiskunlacházi repülőtér adott otthont. A szervezők a kifutópálya egy részén és a körülötte futó kiszolgálóutakon jelölték ki a hét kilométeres pályát. Összesen közel 300-an neveztek, ki egyénileg, ki csapatban, a versenyre, amelynek érdekes színfoltja volt, hogy a repülőteret nem zárták be, így számos fel- és leszálló kis-repülőgép is bővítette a látnivalók listáját.


Cserére készülve

„Tavaly ősszel, a BSI szervezésében lezajlott SPAR Budapest Maraton®-on is részt vett a csapatunk, ezért követtük a Sportiroda által szervezett sporteseményeket, és így szereztünk tudomást erről a versenyről. Akik már ismernek, tudják, hogy a Vitéz Kürtős Team szereti a kihívásokat, így természetesen összeállítottam egy csapatot, és beneveztünk. Az két alapemberen, magamon és Gyulán kívül a csapat tagjai voltak Sztojka Sándor és Kaffai Imre (tavaly ők is részei voltak a maratoni váltónknak), valamint Veres Attila, illetve Sándor Gyula, aki, mivel egy Vitéz Kürtős lány jegyese, tiszteletbeli VKT csapattagnak számít” – avat be a csapat kulisszatitkaiba Gáspár.


A ''staféta'' átadása

A 24 órás verseny rajtját jelző kürt szombaton délután kettőkor szólalt meg, a mezőny egy felvezető motorkerékpár mögött kezdte meg a pedálozást. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, az országban egyébként több helyen hulló eső elkerülte a kiskunlacházi repteret, de enyhe szél azért délután és délelőtt is nehezítette a résztvevők dolgát.


Tekerés az éjszakában

„Első alkalommal vettem részt kerékpárversenyen, a 24 órás verseny műfaja azonban nem ismeretlen előttem. 2005-ben és 2007-ben is indultam 24 órás gokartversenyen, az elsőn, Máriapócson, a Pénzes Autósport Egyesület csapatával az élen végeztünk, 2007-ben pedig az Arrows Kart Team tagjaként az abszolút harmadik hely és a kategória győzelem jött össze Kakucson.” – nyilatkozta Gyula. – „Országúti kerékpáron gyerekkorom óta nem ültem. A versenyre a csapat bérelt két bringát a BringaLand-tól, amelyekkel a pályabejáráson találkoztunk először. Szerencsére a technika tökéletesen működött, és a defektek is elkerültek bennünket.”


Befutó

A csapattagok 3-4 kört tekertek egyszerre, majd átadták a stafétát, amely ebben az esetben az időmérő rendszer jeladója volt, amit a boka fölé kellett felszíjazni. A pályát bóják, illetve szalagok jelezték, éjszaka a célegyenesben és a kanyarokban volt világítás, a kerékpárokon pedig kötelező volt a folyamatos fénnyel világító első és hátsó lámpa használata. A sötétség beálltával a szél is alábbhagyott, ennek is köszönhető, hogy Gyula hajnali negyed négy körül megfutotta a csapat legjobb körét, a 12 perc 10 másodperces kör 34,5 km/h-s átlagsebességet jelent. A megállásokat is beleszámítva a csapat átlagsebessége 26,68 km/h volt.

„Az eredeti cél csak annyi volt, hogy végig tudjuk tekerni a 24 órát, de valamikor, a verseny folyamán felmerült, hogy összejöhet a Budapest – Székelyudvarhely távolság, és ez lett az új cél. Ez végül sikerült is, sőt még az is belefért, hogy utána kiugorjunk Homodórfürdőre borvízért. Sztoji 24:08:17-es óraállásnál gurult át a célvonalon, ennyi idő alatt 92 kört, 644 kilométert tettünk meg.” – elemezte a teljesítményt Gáspár, aki azt is elmondta, hogy jövőre a 100 kör teljesítését célozza meg a csapat.


A Vitéz Kürtős Team a célban

Ezzel az kerékpárversennyel azonban még nem ért véget a Vitéz Kürtős Team idei sport programja, hiszen a csapat a tervek szerint részt vesz szeptember 8-án a 28. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon illetve október 13-án a 28. Spar Budapest Maratonon is, természetesen mindkét eseményen csapatváltóban.

Cimkék: 24 óra bringa kerékpárverseny kiskunlacháza